A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben, mintegy 300 különböző biokémiai folyamatot támogat.
Felelős többek között az izmok és idegek megfelelő működéséért, a vérnyomás szabályozásáért, valamint szükséges az immunrendszer és az emésztés megfelelő működéséhez is.
A magnéziumhiány kialakulásának okai a nem kiegyensúlyozott étrend, az alkoholfogyasztás, bizonyos betegségek (nem megfelelően kezelt cukorbetegség, hányás és krónikus hasmenés), illetve a megnövekedett magnéziumigény (stresszes életvitel, erőteljes testi igénybevétel, várandósság, gyermekeknél a gyors növekedés) lehetnek.
Hiánya számos tünetet idézhet elő:
izomgörcsök, édesség utáni vágy, gyengeség, fáradékonyság, kialvatlanság, súlyos PMS és görcsös menstruáció, szorongás és depresszió, ingerlékenység, fejfájás.
Magas magnéziumtartalmuk miatt ajánlatos a következő ételek fogyasztása:
- levélzöldségek: pl. spenót, sóska, kelkáposzta.
- olajos magvak: pl. mandula, dió, kesudió, napraforgómag.
- teljes kiörlésű gabonafélék: pl. tönkölybúza, búzakorpa.
- hüvelyesek: pl. szójabab.
Magnéziumhiány kialakulása esetén, illetve megnövekedett magnézium igény esetén érdemes étrend-kiegészítők szedését is megfontolni!