Blog

A kollagén, mint a "fiatalság alapfehérjéje" – vagyis a kollagén és a bőrápolás

www.vitaminoazis.hu
2020.08.10 23:42
A kollagén, mint a "fiatalság alapfehérjéje" – vagyis a kollagén és a bőrápolás

Az elmúlt években a kollagén étrend-kiegészítők igen népszerűvé váltak a bőrápolásban is. Lássuk, miért!

Mi az a kollagén?

A kollagén a szervezetben leggyakrabban előforduló, aminosavakból álló fehérje. Fontos alkotóeleme a bőrnek, a csontoknak, az ízületeknek, az ereknek, a kötőszöveteknek. Számos fontos funkciója van, többek között kulcsszerepet játszik a bőr felépítésében és támogatásában, az izmok, az ínszalagok, az inak és az ízületek integritásának megőrzésében.

Többfajta kollagén létezik

Tudtad, hogy több, mint 20 fajtája létezik a kollagénnek? (Eddig egészen pontosan a kollagén típusú fehérjék 28 fajtáját azonosították.)

Más típusa gondoskodik a bőr és a csontok, mint a porcok egészségéről, de három típus a legjellemzőbb:

Az I. típusú kollagén a leggyakoribb kollagén, a szervezetet alkotó kollagének 90%-át adja. Különböző testrészekben, például bőrben, ínben, szervekben, csontokban fordul elő. Olyan speciális területeken is az I. kollagén a domináns, mint a szem szaruhártyája és az erek fala.

A II. típusú kollagén a porcok fő alkotója. A marhakollagén is tartalmaz II. típusú kollagént, de ennek a legjobb forrása a csirkehús.

A III. típusú kollagén a bőr, az erek és a belső szervek kötőanyaga. Általában az I. típusú kollagénnel együtt található meg, de előfordulási helye még a máj és a csontvelő is.

Bőrünk és a kollagén

Bőrünk a legnagyobb méretű szervünk, szervezetünk első védelmi vonala. Három réteg építi fel: a felhám, az irha és a bőralja. Szerkezetét és erősségét három primer fehérje határozza meg:

Kollagén - A bőr leggyakoribb fehérjéje, a kötőszövet elsődleges alkotóeleme és a bőr fiatalos megjelenésének segítője.
Elasztin - A kollagénnel együttműködve őrzi meg a bőr szilárdságát, így biztosítva azt a rugalmasságot, amely megakadályozza a finom vonalak és a ráncok kialakulását.
Keratin – A haj és a köröm elsődleges alkotóeleme, emellett pedig a bőr felszíni rétegeként védőgátként őrzi a belsőbb rétegeket.

Csökkenő kollagén termelődés

Amikor megszületünk, szervezetünk bőségesen termeli ezeket az alapvető fehérjéket. Különböző aminosavakból, vitaminokból (A- és C-vitamin) és ásványi anyagokból (pl. réz) állítja elő a kollagént. A C-vitamin különösen fontos szerepet játszik ebben a folyamatban!

Sajnos olyan tényezők, mint a napfény, a szennyezés és az idő elkerülhetetlen múlása a kollagén termelésének csökkenését eredményezik.

A kollagén termelése húsz éves korunk után kezd csökkenni. Kezdetben évente körülbelül egy százalékkal csökken, idővel azonban, mire ötven-hatvan évesek leszünk, gyakorlatilag teljesen le is áll. Ennek eredményeként a bőr idővel vékonyabbá válik, elveszíti rugalmasságát és megjelennek a ráncok. Emellett lelassítja a sebgyógyulást is, az izmok regenerációját és a porcsejtek alapállományának képződését, melynek következtében az ízületek és a csontok is sérülékenyebbé válnak.

Kollagén_bőrápolás Forrás: Pixabay

Hogyan tudjuk természetesen és hatékonyan pótolni a kollagént?

Megfelelő táplálkozással kollagénhez juthatunk, a gond csak az, hogy a modern nyugati táplálkozásból szinte teljesen hiányoznak a kollagén fehérjék. Fehérjét leginkább színhúsból viszünk be szervezetünkbe, és nem a kollagén-tartalmú állati részekből (csont, bőr, ízületek). Ugye Te sem sűrűn eszel körömpörköltet, pacalt vagy kocsonyát?

Emiatt szükségünk van kollagén étrend-kiegészítőkre, melyek szedésével elegendő kollagénhez juthatunk. Ha magas a kollagénszintünk, a bőrünk sima, feszes és rugalmas lesz.

Kollagén előnyei a bőrre

Számos kutatás kimutatta már, hogy a kollagén peptidek fogyasztása hozzájárul a bőr öregedésének lelassításához.

 • Csökkenti a nagyobb ráncok mélységét, és megállítja újabbak kialakulását, segít eltüntetni a kisebb ráncokat.
 • Fokozza a bőr hidratáltságát és feszességét. 
 • Fokozza a bőr kollagén- és elasztin-tartalmát, így a rugalmasságát.
 • Növeli a bőrben mért hemoglobinszintet, tehát javítja a mikrocirkulációt.
 • Csökkenti az arcbőr zsírosságát, így az akné előfordulását, súlyosságát.
 • Vastagabb, sűrűbb hajhoz, gyorsabb hajnövekedéshez segít.
 • Csökkenti a szeborreát (a hajzsírosodást és a korpásodást).
 • Csökkenti a diffúz és férfias típusú hajhullást (férfiaknál és nőknél is).

Egy hatásos kúra ideje legalább 2 hónap, ennyi idő után kezdi a nagy dózisban bevitt kollagén éreztetni a hatását.

Melyik kollagénre van szükséged, ha szeretnél feszes, fiatalos bőrt, egészséges, erős hajat és körmöket?

Egyértelműen valamelyik I. típusú kollagént érdemes választani, hiszen nemcsak az ízületekre, de a bőrre, hajra, körömre, bélflórára, bélnyálkahártyára, csontozatra, izomzatra is jó hatású.

Sertés-, marha- és hal-eredetű alapanyagok léteznek a piacon, amelyek közt csupán a Neu5Gc-tartalom az említésre méltó különbség, hatásukban nincs igazán.

GAL kollagén

A GAL Sertéskollagén peptidek ellenőrzött tisztaságú, 100%-ban hidrolizált formában, kiválóan felszívódó, adalékanyagok nélküli, lágy ízű termék.

Ugyanez elmondható a GAL Marhakollagén peptidekről is. Kiváló alternatíva, ha valaki valamilyen okból kifolyólag nem szeretne sertést fogyasztani. A termék marhakollagén-alapanyaga kizárólag legelőn tartott, füvet legelő szarvasmarháktól, kíméletes állattartásból származik.

A GAL Halkollagén peptidek egy extra minőségű halkollagén termék. Megfelelő választás azoknak, akik autoimmun-, illetve pajzsmirigy-betegek: ez a kollagén Neu5Gc-mentes, ezért azon szigorú autoimmun diétát követők számára is javasoljuk, akik a Neu5Gc tartalmuk miatt kerülik az emlős állatoktól származó élelmiszereket. A peptidek átlag mérete már 2000 Dalton alatti, így gyorsan és maradéktalanul hasznosul. A sertés és marhakollagénekhez képest több glicint tartalmaz.

Mik azok a peptidek és mi az a hidrolizált kollagén?

A Gal kollagén termékekben a kollagén már peptidek formájában van jelen. Elő van emésztve, vagyis hidrolizálva, ideális esetben 8 ezer Da alá (8000 Da alatt a bélben már ún. peptidcsatornákon is átjut a véráramba, azaz emészteni sem kell. A GAL kollagén-peptidjei mind 5 ezer Da alattiak).

Vagyis a hidrolizálás egy eljárás, aminek keretében a kollagén előemésztett formába kerül, melynek köszönhetően a gyomor könnyebben feldolgozza és nagyobb hatásfokkal tud hasznosulni.

A bőrre és ízületekre kifejtett hatás csak kollagén peptidek fogyasztásával kapcsolatosan igazolt, nem előemésztett (táplálkozásból fogyasztott) kollagén esetében nem.

 

 VITAMIN OÁZIS TIPPEK:

 • Sokan nem is tudják, de a kollagén akkor tud maximálisan hasznosulni a szervezetben, ha annak megfelelő a C-vitamin ellátottsága. Emiatt ajánlott C-vitamin fogyasztása is a kollagén étrend-kiegészítő mellett.
 • Várandósság alatt kifejezetten ajánlott a kollagén fogyasztás a striák megelőzése céljából.
 • Szoptatás alatt is folytatható a kollagén szedése.
 • Élethosszig javasolt szedni (nem kúra-szerűen) a szervezet kollagén termelés csökkenése miatt.

 

Forrás:

www.healthline.com

GAL Vital SynergyTech Kft.